domingo, 25 de septiembre de 2011

Si no ets de Barcelona no ets benvingut

L'Ajuntament discrimina les colles de diables segons el seu origen


T'ho estàs passant bé al correfoc? Ens al.legrem, és l'esforç de moltes colles per crear un espectacle únic a Catalunya. El que potser no saps és que les colles que l'organitzen no només provenen de Barcelona, sino d'arreu de l'Àrea Metropolitana. T'extranya? De quina ciutat són els grups que aniràs a veure aquesta Mercè? Són tots els de Barcelona? Doncs bé, enguany l'Ajuntament ha vetat la participació d'unes vint colles, aduint que venen de fora de la ciutat. "Primer els de casa", diu l'Ajuntament. Et sona?



Les colles afectades ens sentim humiliats per aquesta discriminació després de 25 anys de treballar per aquest correfoc, i voliem que ho sapiguessis.

Passa-t'ho bé ara que pots, potser l'any que ve et demanen a tu el DNI per veure si ets de Barcelona. A nosaltres ja ens ho han fet aquest any.

11 comentarios:

  1. Aviam anem per pams. El correfoc de la Mercè no és un acte de Coordinadora, és un acte de la ciutat. En ell hi actuen colles de fora, i de fet en van sortir cinc (quatre de diables i una de bèsties). El que no és normal és que com l'any passat quasi la meitat fossin colles de fora i a més, sempre les mateixes. Un monopoli on no es podien convidar més colles de fora per que la llista estava copada pels de Coordinadora

    ResponderEliminar
  2. L'ICUB no ha prohibit que participin les colles de fora, simplement n'ha reduit el nombre per tal que les colles de la ciutat guanyin en protagonisme. De fet moltes d'aquestes colles fan correfocs a les seves ciutats on no hi pot participar cap colla de fora, com l'Hospitalet. Això no és un veto?

    ResponderEliminar
  3. De fet quan la CDB va començar les colles de coordinadora sortien al correfoc de la Mercè i no hi havia problemes... només eren dues. Però quan el nombre de colles es va triplicar, van apareixer colles del Vallès i el nombre de colles de fora quasi va superar el nombre de colles de la ciutat es va tornar insostenible.

    ResponderEliminar
  4. L'Hospitalet ha fet el mateix, abans es convidaven colles de fora fins que el nombre de colles de la ciutat va ser massa gran i ara només surten les de la ciutat, i és lògic. Fins ara les colles de fora s'han beneficiat d'un status i uns privilegis per ser a una entitat de la ciutat, però és inviables que surtin 44 colles de diables a un correfoc. Si m'apunto a Tro la meva colla podrà sortir a l'Hospitalet???

    ResponderEliminar
  5. Aviam, anem per pams. El correfoc de la Mercé és un acte de la ciutat de Barcelona que cedeix la seva organització a la CDB. Per tant, totes les colles que integren CDB están implicades en la seva organització i participació. Per aquesta raó sempre participen les mateixes colles que són les que en aquell moment formen part de la CDB (siguin de BCN ciutat o de la seva àrea metropolitana), per tant si algú té el monopoli és la CDB.

    ResponderEliminar
  6. Potser la CDB hauria de NO acceptar més colles de diables que no fossin estrictament de la ciutat de BCN i fer fora a totes aquelles que no ho són. El que és obscè és que es vagi acceptant colles de fora de BCN i creant colles de 1ª i 2ª categoria. Si tots som iguals s'hauria d'haver fet el sorteig entre totes les colles membres de la CDB.Crec que aquesta és la diferència amb les colles de L'H, que saben qui són i amb quins recursos conten i no tenen grans pretencions aglutinant un gran nº de colles per després tractar-les com ho fa la CDB.

    ResponderEliminar
  7. Per últim voldria dir-te que les colles de fora no ens hem beneficiat de res (ESTATUS, PRIVILEGIS ??? t'ha traicionat el subconscient) per ser d'una entitat de la ciutat de BCN, ja que aquesta entitat l'hem fet gran tots junts.
    Referent a l'última pregunta això ho hauries de demanar a TRO.

    ResponderEliminar
  8. OK, ara trec jo els meus pams.

    El correfoc de la Mercè és, efectivament, de l'Ajuntament de Barcelona, i això vol dir que cap colla de la ciutat hi té el més mínim dret, més enllà del lògic sentiment de pertanyença. El que passa és que el sentiment de pertanyença és molt elàstic i molt poc geogràfic, i si no, fixa't que el pregó de la Mercè igual te'l fa un locutor de ràdio de la ciutat com una escriptora marroquina. Una colla de Barcelona té un amor especial pel correfoc de la Mercè? Home, i tant. I una de fora també. O més, tot depèn de les vegades que hi hagis participat, de públic o com a colla. Però el correfoc continua sent de l'Ajuntament.

    L'Ajuntament de Barcelona delega la organització del correfoc de la Mercè a la Coordinadora de Diables, i és per això que al correfoc de la Mercè hi participen els socis de ple dret de la CDB. Aquí les úniques colles convidades són les que reben la invitació directa de l'ICUB, com ha passat altres anys amb entitats de les Illes o del Païs Valencià. La resta són membres de la Coordinadora. Això, amic anònim, és perfectament normal dins una organització on els socis estan en igualtat de condicions. A més, que vol dir "sempre són les mateixes"? Jo sempre he vist les mateixes colles de Barcelona.

    L'Ajuntament SI ha prohibit explícitament (i aquí està per veure amb quin grau de complicitat amb la actual Junta de la CDB) la participació de membres legítims de la Coordinadora, i ha establert una quota de colles de fora de la ciutat. Això és una certesa perque així ho ha transmès la pròpia Junta. El que tenim aquí són membres legítims de Coordinadora amb drets retallats.

    El preocupant de tot això és que la maniobra s'ha executat amb el consentiment de les colles membres de la Coordinadora que no estan en el col.lectiu maleït per l'Ajuntament. Per que les colles de la ciutat guanyin en protagonisme? El protagonista és el correfoc. La resta és un narcisisme equivocat, perque recorda que el correfoc és de l'Ajuntament.

    Ni va haver problemes als inicis de la CDB, ni tampoc els va haver l'any passat, ni és inviable un correfoc de 40, 50, 60 colles, i això que pel mig s'han quadruplicat les colles de Barcelona (bon senyal per la cultura del diable). I espera't, perque l'àmbit de la Coordinadora és de fins a 40Km... Encara i així, tampoc fa tant que vam sortir tots plegats a manifestar-nos per una causa comuna. Aleshores tots erem amics, o ens convenia ser-ho.

    En fi, això és com aquella famosa cita: aquest any només els de Barcelona. D'aquí a un temps, només els de Ciutat Vella, i en uns anys... en uns anys el correfoc de la Mercè el muntarà el Cirque du Soleil, i tots ens el mirarem còmodament per la tele. Qui sap, potser aleshores Tro s'ha convertit en una alternativa real a la CDB. Si hem de jutjar el nombre de peticions d'adhesió que hi té últimament, el potencial és fantàstic. Encara que com a argument estrella per part teva i de molts altres és pobre a rabiar.

    ResponderEliminar
  9. Jo crec que n'esteu fent una muntanya...

    ResponderEliminar
  10. No,simplement és una qüestió de dignitat...

    ResponderEliminar
  11. Home, una muntanya... si de 3 correfocs que gestiona la Coordinadora te'n veten dos...

    ResponderEliminar